Okul Müdürlerinin Kuantum Liderlik Düzeylerinin İncelenmesi: Mardin İli Örneği - Rıdvan Isırgan; Halil Karadaş (International Journal of Mardin Studies (IJMS))
Bu çalışma, öğretmenlerin görüşlerine dayanarak, okul müdürlerinin kuantum liderlik yetkinliklerinin gerçekleştirme düzeylerini belirlemeyi amaçlamaktadır. 2023-2024 akademik yılında, Mardin’de görevli 470 öğretmen, bu çalışmanın örneklem grubunu teşkil etmektedir. Fakat kontrol maddesini 94 kişi yanlış olarak cevapladığından bu formlar değerlendirimediği için geriye kalan 376 form ile veriler analiz edilmiştir. Araştırmada, nicel bir araştırma yöntemi olan anket tekniği kullanılmıştır. Anket formu, iki bölüme ayrılmıştır: İlk kısımda katılımcıların demografik özellikleri yer alırken, ikinci kısım Konan ve Mermer, 2021 tarafından oluşturulan "Kuantum Liderlik Ölçeği"ne ayrılmıştır. Araştırmanın sonuçlarına, okul müdürlerinin kuantum liderlik davranışlarını gösterme düzeylerine göre öğretmenlerin okul müdürlerinin kuantum liderlik yetkinliklerine genel olarak pozitif bir bakış açısıyla yaklaştıklarını belirtmektedir. Araştırma sonuçları, öğretmenlerin kuantum liderlik davranışları hakkındaki görüşlerinde, öğretim kademesi, cinsiyet, eğitim seviyesi ve görev ünvanı gibi değişkenler açısından belirgin bir fark bulunmadığını göstermiştir. Ancak, mesleki deneyim ve mevcut okul müdürüyle çalışma süresi gibi faktörlerde anlamlı farklılıklar saptanmıştır. 0-5 yıl ve 16 yıl veya daha fazla mesleki tecrübeye sahip öğretmenler arasındaki karşılaştırmada, 0-5 yıl tecrübeye sahip öğretmenlerin, kuantum liderlik düzeyleri konusunda daha olumlu görüş bildirdikleri tespit edilmiştir. Aynı zamanda, 11-15 yıl ve 16 yıl veya daha fazla tecrübeye sahip öğretmenler arasındaki karşılaştırmada ise, 11-15 yıl tecrübeye sahip öğretmenlerin lehine bir farklılık olduğu ve bu grup öğretmenlerin, kuantum liderlik düzeyleri konusunda daha yüksek katılım gösterdikleri görülmüştür. Mevcut müdürle çalışma süresine göre öğretmenler karşılaştırıldığında, 1 yıldan daha kısa süre mevcut müdürle çalışmış öğretmenlerin, müdürlerin kuantum liderlik düzeylerini 3-4 yıl ve 5 yıldan daha fazla çalışanlara göre daha olumlu değerlendirdikleri görülmüştür.