Meclis-i Meşayihin Bulaşıcı Hastalıklarla İlgili Tekkelerde Aldığı Tedbirler - Meliha Aydınlı (Tasavvuf İlmi ve Akademik Araştırma Dergisi)

(untitled)
Tarih boyunca insanlığı etkileyen bulaşıcı hastalıklar, özellikle toplu yaşam alanlarında görülmekte ve insan hayatını olumsuz etkilemektedir. Salgınlar; Osmanlı Devleti’nin ictimaî yapısında önemli bir yer teşkil eden ve her kesimden insana ev sahipliği yapan tekke ve zaviyelerde de tehdit edici bir unsur olarak gündeme gelmiştir. Şeyhülislamlık bünyesinde tesis edilen ve tekkelerin yönetimi ile denetiminden sorumlu olan Meclis-i Meşâyih (1866-1925), bulaşıcı hastalıklarla ilgili birtakım tedbirler almıştır. Bunlardan en önemlisi; tekkelerde dikkat edilmesi gereken durumlarla ilgili Meclis’in yayınladığı talimatnamedir ve burada virüsler, hijyen ve temizlik ile dikkat edilmesi gereken hususlardan bahsedilmektedir. Talimatnamede; temizliğin İslam’ın şartı olduğu, sağlıklı yaşamın birinci kuralının nezafet dolu bir yaşamdan geçtiği, içtimaî yaşam alanlarında bu tür hastalıklarla daha fazla karşılaşılabileceği belirtilmiş, kurallara uyulması ve konunun dikkate alınması tavsiye edilmiştir. Ayrıca Meşihat dairelerinde görevli memurlara aşı mecburiyeti getirilmiş ve karantina uygulaması yapılmıştır. Bu makalede, Meclis-i Meşâyihin bulaşıcı hastalıklarla ilgili yayınladığı talimatname ile Meşihat dairesinde alınan tedbirler ve konuyla ilgili Meclis-i Meşâyih defterlerinde ele alınan kararlar incelenecektir.