Okul Yöneticiliğinin Hukuksal Temelleri - Murat ÖZDEMİR (Ankara Üniversitesi Eğitim Bilimleri Fakültesi Dergisi)
Okulun amaçlarına ulaşmasında rol oynayan aktörlerin başında okul yöneticileri gelmektedir. Bu çalışmanın temel amacı, okul yöneticiliğinin hukuksal temellerini irdelemektir. Bu amaç doğrultusunda, Türkiye’de okul yöneticiliği ile ilgili olmak üzere başta Anayasa, yasa, tüzük, yönetmelik ve yönergeler kapsamlı bir şekilde taranmış ve böylece okul yöneticiliğinin mevcut durumu pozitif hukuk çerçevesinde betimlenmiştir. Ayrıca, okul yöneticiliği ile ilgili alanyazın incelenmiş ve ideal hukuk normları çerçevesinde olması gereken durumun bir analizi yapılmıştır. Çalışmanın sonunda, okul yöneticilerinin göreve atanma biçimini düzenleyen mevcut hukuksal durumun liyakat ve kariyer ilkesi ile çeliştiği görülmüş ve bu durumun yeniden düzenlenmesi gerektiği önerilmiştir. Çalışmada ayrıca yöneticilerin görev alanları analiz edilmiş ve bu alanları düzenleyen yasal durumun çağdaş gelişmelerin gerisinde kaldığı, dolayısıyla yeniden düzenlenmesi gerektiği sonucuna ulaşılmıştır.