Analiza Funkcjonowania Bibliotek Naukowych (AFBN) – z perspektywy 20 lat doświadczeń - Lidia Derfert-Wolf (Biblioteka)
W artykule zaprezentowano projekt Analiza Funkcjonowania Bibliotek Naukowych (AFBN) w ujęciu historycznym oraz w kontekście aktualnego rozwoju. Omówiono początki realizacji i cele oraz założenia projektu, zespoły osób zaangażowanych, stany liczbowe danych, wskaźników i zarejestrowanych bibliotek. Przedstawiono również mocne i słabe strony projektu, podkreślając potencjał zgromadzonych danych przy zbyt słabym ich wykorzystaniu przez zarejestrowane biblioteki. Na koniec wskazano kilka rekomendacji na przyszłość, zmierzających głównie w kierunku badań wpływu i wartości bibliotek.