Açık Alan Uygulamalarının Bebeklerin Gelişimlerine Yansımaları - Feryal Savcı; Aysel Köksal Akyol (Sakarya Üniversitesi Eğitim Fakültesi Dergisi)
Erken çocukluk dönemi, 0-8 yaş aralığı olarak değerlendirilen, yaşamın kritik evrelerinden biridir. Gelişim becerilerinde hızlı bir ilerlemenin olduğu bu süreçte, çocukların desteklenmesi ileriki yıllardaki becerinin gelişiminde etkili bir rol oynar. Doğum öncesinde önemli bir bölümü oluşmaya başlayan beyin hücrelerinin, erken çocukluk döneminin başlangıcı olarak kabul edilen, yaşamın ilk iki yılında hızla gelişmeye devam ettiği bilinmektedir. Bebeğin doğum sonrasından iki yaşına kadar karşılaşacağı görsel, işitsel ve dokunsal uyaranlar, beynin şekillenmesine ve sinaptik bağların kurulmasına yardımcı olur. Dolayısıyla yaşamının ilk yıllarında içinde yaşanılan çevre, bebeğin ihtiyaçlarına cevap veren ve duyularını destekleyici nitelikte olmalıdır. Bebeği destekleyici ortam ev içerisinde sağlanabileceği gibi açık alanlarda da oluşturulabilir. Açık alanlarda, bebekle yapılan uygulamalar, bir yandan bebeğin duyularının gelişimini desteklerken bir yandan da çevresini tanımasına olanak sağlar. Sınırsız oyun fırsatı sunan açık alanlar, bebeklerin motor becerileri tecrübe etmelerine ve özerkliklerinin desteklenmesine olanak tanır. Ayrıca bebeklere doğrudan ebeveyn liderliği olmadan kendi kendilerini destekleyebilecekleri, bedenlerinin sınırını fark edecekleri ve kendilerini tanımalarına fırsat veren oyun alanları yaratır. Gelişimin en önemli dönemlerinden birini oluşturan erken çocukluk döneminde, açık alan uygulamalarının bebeklerin gelişimi üzerindeki etkisini detaylı şekilde ele almayı amaçlayan bu derleme makalede, alanda çalışan meslek elemanlarının ve ebeveynlerin bebeklerle yapılabilecekleri açık alan uygulamalarına yer verilmiştir.