Пропозиції з удосконалення моніторингу якості зенітного ракетного озброєння на стадії експлуатації - В. В. Лук’янчук; І. М. Ніколаєв; С. В. Селезньов; В. О. Служенко (Наука і техніка Повітряних Сил Збройних Сил України)
Викладаються пропозиції з удосконалення системи моніторингу якості зенітного ракетного озброєння на основі впровадження сучасних інформаційних технологій. Наведено недоліки існуючої системи збору даних про якість зразків зенітного ракетного озброєння і запропоновано шляхи їх усунення. Сформульовано мету і задачі моніторингу якості зенітного ракетного озброєння на стадії експлуатації. Показано, що моніторинг якості є важливою складовою частиною процесу управління життєвим циклом і спрямований на забезпечення безпеки експлуатації зразків зенітного ракетного озброєння при раціональному витрачанні їх ресурсу. Для моніторингу якості зенітного ракетного озброєння запропоновано створити автоматизовану систему збору даних у вигляді територіально розподіленої  мережі, принципи побудови якої повинні бути засновані на застосуванні сучасних комп'ютерних технологій. Показано, що для удосконалення моніторингу повинен бути сформований єдиний інформаційний простір Збройних Сил і промисловості України, який має забезпечувати інформаційну підтримку процесів і технологій, які використовуються при експлуатації зразків зенітного ракетного озброєння.