Konik ışınlı bilgisayarlı tomografi görüntülerinde voksel boyutunun doğrusal ölçümlere etkisinin değerlendirilmesi - Ayşe Aydoğmuş Erik; Cevat Emre Erik; Derya Yıldırım (Selcuk Dental Journal)
Amaç: Konik ışınlı bilgisayarlı tomografi (KIBT) görüntülerinde voksel farklılıklarının doğrusal ölçümler üzerine etkilerini araştırmaktır.Gereç ve Yöntemler:15 çekilmiş diş, 90 kVp, 14 mA eksposure parametresinde, iki farklı voksel boyutunda (0.1 mm3ve 0.15 mm3) KIBT (Planmeca ProMax 3D Mid) ile görüntülendi. KIBT görüntüleri üzerinde her bir dişin kökünün üç seviyesinde (3, 6, 9 mm) ve dört yönde (bukkal, lingual, mezial ve distal) dentin kalınlığının doğrusal ölçümleri yapıldı. Voksel boyutunun doğrusal ölçümlere etkisi t-test kullanılarak karşılaştırıldı.Bulgular: Veriler analiz edildiğinde voksel boyutu değiştiğinde doğrusal ölçümler arasında istatistiksel olarak anlamlı bir farklılık gözlenmedi (p>0.05).Sonuç: KIBT görüntülerinde kök dentin kalınlığının doğrusal ölçümlerinin değerlendirilmesinde her iki voksel boyutunda alınan görüntüler analiz edilebilir.ANAHTAR KELİMELER