ГОТОВНІСТЬ УЧИТЕЛІВ ГЕОГРАФІЇ СПЕЦІАЛЬНИХ ШКІЛ СЛОВАЦЬКОЇ РЕСПУБЛІКИ ДО ВИКОРИСТАННЯ ЕЛЕКТРОННОГО ДИДАКТИЧНОГО ПОСІБНИКА З IT-ПІДТРИМКОЮ - Віктор Гладуш; Барбора Ковачова; Славка Бендікова; Марцела Чарницька (Інформаційні технології і засоби навчання)
Метою статті є висвітлення рівня готовності вчителів географії спеціальних шкіл Словацької республіки (на прикладі 14 закладів спеціальної та інклюзивної освіти Кошицького краю) до застосування електронного дидактичного посібника з ІТ-підтримкою. Викладачами кафедри спеціальної педагогіки Педагогічного факультету Католицького університету в Ружомберку спільно з вчителями географії спеціальних шкіл підготовлено електронний дидактичний посібник з ІТ-підтримкою з урахуванням сучасних вимог до рівня знань, умінь та психофізичних можливостей учнів з порушеннями інтелектуального розвитку. За допомогою посібника вдалося підвищити рівень оволодіння географічними знаннями учнів спеціальних шкіл. Переконливі результати педагогічного експерименту описані в попередній статті «Using a didactic tool with IT-support for teaching geography in a special school in Slovakia». Утім у ході вивчення питання дослідники дійшли висновку, що успіх у роботі вагомо залежить від рівня готовності вчителя до цієї роботи. А саме від наявності у суб’єктів освітнього процесу інтересу та мотивації до запровадження інноваційних форм навчання, ставлення вчителя до організації освітнього процесу, рівня професійної підготовки (володіння засобами та технологіями навчання). Для отримання об’єктивних та неупереджених результатів за допомогою Google Form проведено опитування вчителів географії. Перший блок питань – довідковий, за допомогою цих відповідей з'явилась можливість пояснювати відповіді другого блоку – інформаційного. Статистична обробка результатів опитування підтверджує припущення про те, що якість використання електронного посібника з ІТ-підтримкою багато в чому залежить від рівня готовності вчителя. Результати також свідчать, що переважна більшість опитаних учителів географії добре розуміють переваги цього засобу навчання і сьогодні вже готові на практиці застосовувати посібник у педагогічній практиці. Утім через стрімкий прогрес у використанні інформаційно-комунікаційних засобів, які мають необмежені можливості, педагогічні працівники спеціальних шкіл розуміють потребу в удосконаленні своїх професійних знань з використання ІКТ у системі післядипломної педагогічної освіти.