MÜZİK EĞİTİMİ VE RESİM EĞİTİMİ ÖĞRENCİLERİNİN ÇOKLU ZEKÂ ALANLARININ BAZI DEĞİŞKENLERE GÖRE KARŞILAŞTIRILMASI - COMPARISON OF MULTIPLE INTELLIGENCE FIELDS OF MUSIC EDUCATION AND ART EDUCATION DEPARTMENT STUDENTS ACCORDING TO THE SOME VARIABLES - Esra Dalkıran (Mehmet Akif Ersoy Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü Dergisi)
Buçalışmanın amacı; Mehmet Akif Ersoy Üniversitesi Eğitim Fakültesi müzik eğitimive resim eğitimi öğrencilerinin çoklu zekâ alanlarının, öğrencilerin bölüm,cinsiyet, çalgı ve mezun olunan ortaöğretim değişkenlerine görekarşılaştırılmasıdır. Araştırmada nedensel karşılaştırma modeli kullanılmıştır.Araştırmada; veri toplama aracı olarak, McClellan ve Conti (2008) tarafındangeliştirilmiş, Türkçe geçerlik ve güvenirlik çalışması Babacan (2012)tarafından yapılmış 27 maddeden oluşan “Çoklu Zekâ Ölçeği” kullanılmıştır.Ayrıca öğrencilerin istenilen değişkenlerini tespit etmek için bilgi formuhazırlanmıştır. Ölçek, 2016-2017 öğretim yılı güz döneminde, Mehmet Akif ErsoyÜniversitesi Eğitim Fakültesi Müzik Eğitimi Bölümünde öğrenim gören 76 öğrencive Resim Eğitimi Bölümlerinde öğrenim gören 65 öğrenci olmak üzere toplamda 141öğrenciye uygulanmıştır. Verilerin analizinde tanımlayıcı istatistikselanalizler, grupların zeka alan karşılaştırılmasında ise ANOVA ve independentsample-t testi kullanılmıştır. Verilerin çözümlenmesinde SPSS (Ver.22) paketprogramından yararlanılmıştır. Yapılan analizlerde anlamlılık düzeyi 0.05olarak kabul edilmiştir. Verilerdenelde edilen sonuçlara göre; bölüm değişkenine göre, içsel ve müziksel zekaalanlarında müzik eğitimi öğrencilerinin lehine, sözel zeka alanında resimeğitimi öğrencilerinin lehine anlamlı farklılık belirlenmiştir. Müzik eğitimiöğrencilerinin cinsiyet değişkenine göre,varoluşçu zeka alanında erkek öğrenciler lehine anlamlı farklılıkoluşurken resim eğitimi öğrencilerin cinsiyet değişkeninde anlamlı farklılıkoluşmamıştır. Müzik eğitimi bölümü öğrencilerinin çalgı değişkenine göre zekaalanlarında anlamlı farklılık tespit edilmemiştir. Öğrencilerin mezun olunanortaöğretim değişkenine göre zeka alanlarında anlamlı bir farklılıkbulunamamıştır.