İletişim Fakültelerinin Ortak Örgütlenmesine Yönelik Bir Proje Önerisi: “Türk Kamuoyu Araştırmaları Ağı” - Ahmet Kalender; Nurullah Tabakçı (Selçuk İletişim)
Türkiye'de kamuoyu araştırmalarının gelişimi 1950'li yıllardan sonra başlamış, 1980'den sonra ise yaygınlaşma ve kurumsallaşma yönünde önemli aşamalar kaydedilmiştir. Araştırma metodolojisindeki yeni gelişmeler daha bilimsel ve güvenilir kamuoyu araştırmaları için olumlu katkılar sağlasa da, anılan araştırmalar henüz tamamen hatalardan arındırılabilmiş değildir. Bu araştırmaların yanlı, yanıltıcı ve bilimsel kriterlere göre kabul edilemez olduğu yönünde kamuoyunda zaman zaman görüşler dillendirilmektedir. Geçerli, güvenilir, tarafsız ve bilimsel kamuoyu araştırmalarının gerçekleştirilmesine üniversiteler büyük katkılar sağlayabilir. Zaten kamuoyu araştırmalarıyla ilgili pek çok dersin okutulduğu ve çeşitli uygulamaların yapıldığı iletişim fakültelerinin, bu amaçla ortaklaşa örgütlenmesi gayet uygun olacaktır. Bu çalışmada, iletişim fakültelerinin örgütlenerek ulusal ve yerel kamuoyu araştırmaları yürüteceği yeni bir proje önerilmektedir.