Język w służbie walki ideologicznej i politycznej. Instrumentalizacja terminu islamofobia - Piotr Ślusarczyk (Chrześcijaństwo-Świat-Polityka)
Artykuł analizuje pojęcie „islamofobii” w dyskursie politycznym, społecznym i naukowym. Łączy w sobie wkład z dziedzin nauk politologii religii, pragmatyki językowej i komunikacji społecznej, aby udowodnić, że termin „islamofobia” używany w różnych kontekstach jest pozbawiony wartości poznawczej ze względu na jego dwuznaczność, nierównowagę semantyczną i charakter pejoratywny. Autor bada problem instytucjonalizacji terminu „islamofobia”.