Contents (Zeszyty Teoretyczne Rachunkowości)
Contents / Spis treściJoanna Krasodomska, Nadia Albu, Anna Szychta, Editorial – Od Zespołu Redakcyjnego 7Mohamed Anas Belidan, Halima Baghad, Navigating materiality in sustainability reporting: A scoping review of single and double materiality approaches– Istotność w sprawozdawczości zrównoważonego rozwoju: przegląd podejść do pojedynczej i podwójnej istotności 11Abdel K. Halabi, Alan Labas, Craig Hurley, Sustainability accounting education – a student’s perspective– Edukacja w zakresie rachunkowości zrównoważonego rozwoju – perspektywa studenta 33Małgorzata Macuda, Paweł Zieniuk, Voluntary assurance on sustainability reporting in European companies prior to CSRD implementation– Dobrowolna atestacja sprawozdawczości zrównoważonego rozwoju w spółkach europejskich przed wdrożeniem CSRD 53Hanna Mysaka, Ivan Derun, A bibliometric analysis of the impact of theoretical frameworks on EU Directives: The case of sustainability reporting and non-financial reporting– Bibliometryczna analiza wpływu ram teoretycznych na dyrektywy UE: przypadek sprawozdawczości zrównoważonego rozwoju i sprawozdawczości niefinansowej 75Arleta Szadziewska, Anna Szychta, Halina Waniak-Michalak, Disclosures on the Sustainable Development Goals in the non-financial reports of companies listed on the Warsaw Stock Exchange– Ujawnienia dotyczące Celów Zrównoważonego Rozwoju w raportach niefinansowych spółek notowanych na Giełdzie Papierów Wartościowych w Warszawie 97Paweł Szalacha, Double materiality implementation and its impact on sustainability reporting: Findings from Polish early adopter reports– Wpływ wdrożenia zasady podwójnej istotności na raportowanie zrównoważonego rozwoju: wnioski ze sprawozdań spółek, które jako jedne z pierw-szych w Polsce zastosowały tę zasadę 133Reviews / RecenzjeAnna Szychta, Review of the Handbook of Accounting, Accountability and Governance edited by Garry D. Carnegie and Christopher J. Napier– Recenzja książki pt. Handbook of Accounting, Accountability and Governance pod redakcją Garryʼego D. Carnegie i Christophera J. Napiera 155List of reviewers of articles in ZTR in 2024 / Wykaz recenzentów artykułów w ZTR w 2024 roku163Supplement / Uzupełnienie165Informacje dla autorów167Instructions for authors 185