«Hvorfor finner Nav praksisplasser hvor man ikke får jobb etterpå?» Prekære arbeidslivserfaringer hos kvinner med migrasjonsbakgrunn i Norge - Amanda Miriam Tallis (Norsk Antropologisk Tidsskrift)
Denne artikkelen er basert på etnografisk feltarbeid blant kvinner med migrasjonsbakgrunn bosatt i en storby i Norge. Gjennom deltagende observasjon, samt dybdeintervjuer med åtte kvinner, undersøker jeg hvordan arbeidslinjen fungerer i praksis fra kvinnenes perspektiv og belyser de prekære situasjonene mange av dem står overfor i arbeidslivet. Artikkelen gir innsikt i kvinnenes erfaringer i arbeidslivet og aspirasjoner om fremtiden, og hvordan erfaringene og aspirasjonene både formes og endres i lys av deres arbeidsforhold. Ved å anvende Boccagnis (2017) beskrivelse av aspirasjoner som detaljerte fremstillinger av hvordan fremtiden kan og bør se ut, viser jeg hvordan vi må forstå kvinnenes aspirasjoner og endringer av disse gjennom å se på deres tidligere erfaringer, nåværende situasjon og fremtidsforståelse. Jeg belyser hvordan kvinnene ofte havner i prekære tilknytninger til arbeid og hvilken rolle staten og velferdsstatens arbeidslinje har i denne sammenheng. Prekær tilknytting til arbeid fører ikke bare til økonomisk sårbarhet, men har også konsekvenser for kvinnenes mulighet til å realisere sine aspirasjoner som i denne prosessen også endrer seg.