BŪSIMŲ SOCIALINIŲ DARBUOTOJŲ KOMPETENCIJŲ RAIŠKA PROFESINĖS VEIKLOS PRAKTIKŲ REFLEKSIJOSE - Aušra Kavaliauskienė; Ilona Venckienė (Mokslo Taikomieji Tyrimai Lietuvos Kolegijose)
Straipsnyje pristatomi tyrimo apie būsimų socialinių darbuotojų kompetencijų raišką profesinės veiklos praktikų refleksijose rezultatai ir jų interpretacijos. Rengiant būsimus socialinius darbuotojus darbui profesiniame lauke, aktualu atpažinti esamas ir ugdyti naujas bendrąsias ir specialiąsias kompetencijas. Profesinės veiklos patirtis suteikia studentui gebėjimą analizuoti esamą situaciją ir rasti tinkamiausius sprendimus, atitinkančius klientų interesus. Profesinės veiklos praktikos metu pildoma dokumentacija: atvejo analizė, refleksija raštu, dienoraščio rašymas. Straipsnio tikslas – atskleisti būsimų socialinių darbuotojų kompetencijų raišką profesinės veiklos praktikų refleksijose. Tyrimo objektas – būsimų socialinių darbuotojų kompetencijų raiška profesinės veiklos praktikų refleksijose. Tyrimui atlikti pasirinktas kokybinio tyrimo metodas, kurio metu buvo analizuojamos studentų profesinės veiklos praktikų refleksijos. Tyrimo duomenų analizė atskleidė, kad bendrąsias kompetencijas būsimiems socialiniams darbuotojams pasiekti ir pritaikyti profesinės veiklos praktikoje dažniausiai pavyksta. Plėtojant šias kompetencijas svarbios yra būsimo socialinio darbuotojo asmeninės savybės, vertybinės nuostatos ir gebėjimas prisitaikyti prie besikeičiančių aplinkos situacijų. Specialiosios kompetencijos geriau atsiskleidžia būsimiems socialiniams darbuotojams naudojant savo turimą gyvenimišką patirtį ir praktinę socialinio darbo išmintį, tam ypač svarbus įgytas pasitikėjimas savimi (kaip asmeniu bei profesionalu). Vienas iš svarbiausių elementų profesinės veiklos praktikų metu buvo kūrybiškumas. Esant stipriai besikeičiančiomis aplinkybėmis (kaip COVID-19 pandemijos atveju), norint panaudoti tiek bendrąsias, tiek specialiąsias kompetencijas, reikia drąsos, pasitikėjimo savimi, palaikymo iš mentorių ir kūrybiško problemų sprendimo kelio.