A védjegyparódia a véleménynyilvánítás szabadsága és a tulajdonhoz való jog metszéspontjában - Barna Arnold Keserű (In Medias Res)
A humor és a paródia fogalma hagyományosan a szerzői joghoz kapcsolódik, ahol a Deckmyn-ügy és a CDSM irányelv nyomán a jogi szabályozás és a joggyakorlat is folyamatosan fejlődött az elmúlt években. Míg ez a fejlődés az európai szerzői jogban érezhető volt, addig az iparjogvédelemben és különösen a védjegyjogban elmaradt, holott ma már egyáltalán nem ritka a jól ismert védjegyek parodizálása. A tanulmány célja, hogy a védjegyparódia körüli hazai diskurzusba új perspektívákat hozzon, elsősorban a téma alapjogi összefüggéseire reflektálva. A bíróságok kötelesek a jogvitában felmerülő alapjogi vonatkozásokat beazonosítani és az alapjogok konfliktusát kiegyenlítő módon értelmezni a jogszabályokat. A védjegyparódia esetében ez különösen igaz, ahol a véleménynyilvánítás szabadsága és a tulajdonjog ütközése kerül a középpontba. Arra tekintettel, hogy a paródiának többféle formája és célja lehetséges, a tanulmány differenciált megközelítést javasol az alapjogok közötti konfliktus feloldására.