Ortodonti Alanında Cerrahi ve Minivida Destekli Hızlı Üst Çene Genişletme Yöntemlerinin Karşılaştırılması - Kübra Hilal Türkoğlu; Ezgi Atik (Selcuk Dental Journal)
Ortodontik düzensizlikler içerisinde en sık karşılaşılan problemlerden birisi de maksiller transvers yetersizliktir. Bu problem çocuklarda ve ergenlerde ortopedik uygulamalar ve ortodontik kuvvetler ile düzeltilebilir. İskeletsel olgunluğunu tamamlanmış hastalarda maksiller transvers düzensizliğin tedavisi daha zor hale gelmektedir. Bu hastalarda cerrahi destekli hızlı üst çene genişletmesi (SARPE) sıklıkla uygulanırken son dönemlerde komplikasyon riski daha az olan ve uygulama kolaylığı bulunan mini vida destekli hızlı üst çene genişletme (MARPE) uygulaması dikkat çekmektedir. Bu derlemedeki amacımız iskeletsel olgunluğunu tamamlamış hastalarda SARPE ve MARPE uygulamalarıyla ilgili genel bir bakış açısı kazandırmak ve hastalar için en uygun tedavi seçeneğini belirlemede bir kılavuz oluşturabilmektir.