Özel Eğitim Okullarına Avrupa Birliği Projelerinin Katkısının Yönetici ve Öğretmen Görüşleriyle Değerlendirilmesi - Engin Yılmaz (Ankara Üniversitesi Eğitim Bilimleri Fakültesi Dergisi)
Bu çalışmanın amacı; özel eğitim okullarında görev yapan öğretmen ve yöneticilerin AB Projelerinin (Ka1) özel eğitim okullarına sağladığı katkıları ölçmek için AB Projelerinin Katkılarını Değerlendirme Ölçeği ’ne verdikleri cevapları değerlendirmektir.  Tarama modelinde tasarlanan çalışmada ölçeğe ilişkin düşüncelerin cinsiyete, yaşa, mesleki kıdeme, eğitim seviyesine, projeye katılıp katılmama durumuna, branşa göre farklılık gösterip göstermediği de incelenmiştir. Araştırmanın çalışma grubunu 89 kadın, 50 erkekten oluşan 139 öğretmen oluşturmaktadır. Araştırmada veri toplama aracı olarak Kesik ve Balcı (2016) tarafından geliştirilen “AB Projelerinin Katkılarını Değerlendirme Ölçeği” kullanılmıştır. Ölçeğin Cronbach alfa güvenirlik katsayısı 0.95’tir. Bu çalışmada Cronbach Alpha güvenirlik katsayısı; 0,97’dir. Verilerin analizinde SPSS Programı versiyon 23.0 kullanılarak betimsel analiz (yüzde, frekans, standart sapma, aritmetik ortalama, mod, medyan vb.) ve istatistik tekniklerden yararlanılmıştır. Kolmogorov Smirnov testi uygulanmış, verilerin normal dağılım göstermemesi sonucu Bağımsız Gruplar T-Testi, Kruskal Wallis-H Testi ve Mann Whitney-U Testi kullanılmıştır. Analiz sonucunda elde edilen bulgular 0,05 (p<0,05) anlamlılık düzeyinde yorumlanmıştır. Öğretmenlerin ve yöneticilerin cinsiyetlerine, yaşına, mesleki kıdeme, eğitim seviyesine, projeye katılıp katılmama değişkenine göre AB projelerinin özel eğitim okullarına sağladığı katkılara ilişkin algıları; ölçeğin bütününde ve alt boyutlarında anlamlı düzeyde farklılık göstermediği saptanmıştır.