GENEL HASTANELERİN YATAK KULLANIM PERFORMANSININ PABON LASSO YÖNTEMİYLE DEĞERLENDİRİLMESİ - İsmail Ağırbaş; Ferda Işıkçelik (Mehmet Akif Ersoy Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi Dergisi)
Pabon Lasso Yöntemi hastanelerin yatak kullanım performansının ölçümünde yaygın kullanım alanına sahiptir. Bu çalışmada Sağlık Bakanlığı’na bağlı genel hastane statüsüne sahip AI, AII ve B grubu hastanelerin 2018-2021 yatak kullanım performansı Pabon Lasso Yöntemiyle değerlendirilmiştir. Araştırma kapsamındaki 257 hastanenin 2018 yılından 2021 yılına kadar ortalama yatak devir hızı sırasıyla 61,9, 61,1, 40,1 ve 43,6; yatak doluluk oranı 67,7, 67,4, 52,5 ve 51,2; ortalama kalış günü 4,1, 4,3, 5,0 ve 4,7’dir. Araştırma süresince AI grubu hastanelerin %37’sinin verimsiz, %38’inin verimli; AII grubu hastanelerin %47’si verimsiz, %36’sı verimli; B grubu hastanelerin %35’i verimsiz, %32’si verimli bölgede konumlandığı saptanmıştır. AI grubu eğitim araştırma hastanelerinin %30’u verimsiz, %35’i verimli; AI grubu şehir hastanelerinin %43’ü verimsiz, %18’i verimli bölgede; AII grubu genel hastanelerin %43’ü verimsiz, %33’ü verimli; şehir hastanelerinin %6’sı verimsiz, %81’i verimli bölgededir. Genel hastanelerin performansının en iyi olduğu yıl 2018 iken en kötü olduğu yıl ise 2020’dir. 2020’de performans düşüklüğünün pandemi etkilerinin ağır görülmesi ve mevcut talep yapısındaki değişiklikten kaynaklandığı düşünülmektedir.