FİNANSAL PERFORMANSIN ÖLÇÜMÜNDE NAKİT KATMA DEĞER YÖNTEMİ (CVA®) VE BORSA İSTANBUL’A KOTE ŞİRKETLERDE BİR UYGULAMA - Mustafa Kırlı; Tayfun Deniz Kuğu; İbrahim Emre Kara (Sosyal Ekonomik Araştırmalar Dergisi)
Bu çalışmada, hisse senetleri Borsa İstanbul’da işlem gören şirketlerden tesadüfî olarak seçilen 10 sanayi endeksinde yer alan (AKALT, BAGFS, KARTNS, NETAS, SISEC, TATKO, TUDDF, UNYEC, YATAS, YUNSA) şirketlerin 2009-2012 yılları arasında bilanço, gelir tablosu ve nakit akım tablosu dipnot ve eklerinden elde edilen verilerle, finans literatüründe pek sıklıkla kullanılmamış olan, BCG tarafından geliştirilmiş CVA® (Cash Value Added) yöntemi ile finansal performanslar incelenmiştir. Az kullanılmış olması geleneksel performans ölçüm yöntemleriyle çelişkili olduğunu göstermemektedir, hatta belki de geleneksel yöntemlerin doğrulayıcısıdır. Bu nadir kullanım sebebiyle farklı işletmelerin CVA® değeri hesaplanması, hesaplama adımları ile ortaya konulmuş ve yıllar içinde nakit katma değer yaratma bakımından finansal performanslarında yaşanan değişimler belirlenmiştir. Araştırma bulgularında, Nakit akış talebi (OCFD-Operation Cash Flow Demand) olarak ifade edilen yatırılan sermaye, nakit akışı (OCF-Operation Cash Flow) olarak ifade edilen nakit esaslı NOPAT (Net Operating Profit After Tax) değerinden yüksek olduğu tespit edilmiştir. Ayrıca, işletmelerin ağırlıklı ortalama sermaye maliyetlerinin (AOSM) diğer önceki yıllara göre göreceli olarak oldukça düşük olduğu belirlenmiştir.