Mo'nun Gizemi”nin Yazınsal Ve Eğitsel Özellikleri - Sedat Sever (Ankara Üniversitesi Eğitim Bilimleri Fakültesi Dergisi)
Bu çalışmada, Gülten Dayıoğlu'nun Mo'nun Gizemi adlı gençlik romanı, taşıdığı yazınsal iletiler bağlamında incelenmiştir. Bilimkurgu türünün özelliklerini taşıyan yapıtta, genetik bilimle uğraşan İki bilim İnsanının çatışmaları ve iki gencin yaşadığı tutkulu aşk, olayı oluşturan temel kurgulardır. Bu kurgulara, efsanevi (söylencesel) Mo yaratığı fantastik bir boyut katar. Yazar, yapıtında İnsan ve yaşam gerçekliğine İlişkin yeni bir öznel dünya yaratır.