İlköğretim Sosyal Bilgiler dersinde zihin haritalama tekniğine ilişkin öğrenci görüşleri - Ayşegül ŞEYİHOĞLU; Ayça KARTAL (Ankara Üniversitesi Eğitim Bilimleri Fakültesi Dergisi)
Bu çalışmanın amacı ilköğretim öğrencilerinin Sosyal Bilgiler dersinde uygulanan zihin haritalama tekniğine yönelik görüşlerini belirlemektir. Verilerin çözümlemesi, içerik analizi tekniği ile yapılmıştır. Bu çalışma, Köprüköy İlköğretim Okulu 5. Sınıf düzeyinde öğrenim gören 16 kişilik öğrenci grubuyla yürütülmüştür. Öğrencilerin görüşleri yarı yapılandırılmış görüşme formu ile alınmıştır. İçerik analizi NVivo8 programı aracılığıyla gerçekleştirilmiştir. Uygulama sonucunda öğrencilerin; zihin haritası tekniğini kullanırken en çok eğlendikleri kısmın, anahtar kelimelere uygun resim, şekil, sembol yapma kısmı olduğu görülmüştür. Bununla birlikte öğrencilerin en çok zorlandıkları kısım da aynı etkinliklerdir.