آسیب‌شناسی بحران آلوده‌گی صوتی - علی‌الله آزاد (غالب)
آلوده‌گی صوتی، مسأله‌یی‌است که اینک در شهر هرات، تبدیل به یک بحران عمومی شده است؛ بنابراین، برحسب ضرورت، دراین تحقیق تلاش گردیده تا ضمن شناسایی علل تعیین‌کنندۀ دخیل در این موضوع، و آسیب‌ها و پیامدهای ناشی از آن، راه‌کارهای مناسب برای مدیریت و مهار آن، ترسیم گردد. بدین‌لحاظ، تحقیق بر مبنای پارادایم فازی به‌عنوان چهارچوب تحلیلی، و روی‌کرد آینده‌نگاری به لحاظ روش‌شناسی، استوار گردیده است. اشتراک‌کننده‌گان تحقیق شهروندان شهر هرات بوده و براساس نمونه‌گیری احتمالی تصادفی ساده، جمعیت نمونه‌یی که حاصل فرمول کوکران 400 تن بوده، با استفاده از پرسش‌نامۀ فازی تحت مطالعه قرار گرفته‌اند. اطلاعات به‌دست‌آمده نیز به شیوۀ نرم‌افزاری به سبک تطبیقی مورد تحلیل قرار گرفته، که نتایج آن حاکی از آن‌است که در نخست، بحران آلوده‌‌گی صوتی تحت شرایط عمل‌کردی متغیرهای ترکیبی خاصی شکل گرفته است، که به ترتیب درجۀ اهمیت عبارتند از: «ترافیک شهری، اسپیکرهای هوتل‌ها و رستورانت‌ها، هارن‌های نامناسب وسایط نقلیه، بلندگوهای فروشنده‌گان سیار و دست‌فروشان»، «ترافیک شهری، صدای انفجارات و شلیک‌ها، فعالیت کارخانه‌‌ها»، «ترافیک شهری، صدای انفجارات و شلیک‌ها، فعالیت کارخانه‌ها»؛ دوم، آسیب‌ها و پیامدهای ناشی از این بحران باعث تشدید در روند افزایشی امراض گوناگون گردیده، که با‌توجه به نوعیت هر کدام، جبران آن‌ها ممکن است بسیار دشوار و در بعضی موارد عملاً غیرممکن خواهد بود؛ نهایتاً نیز، بر اساس نتایج حاصل شده، راهکارهای پیش‌نهادی لازم تنظیم و به مسؤولان و شهروندان توصیه گردیده است.