Dârülfünûndan Üniversiteye: Türk Felsefe Camiasının Oluşumu - Mehmet Sabri Genç (Üniversite Araştırmaları Dergisi)
Bu makalede, 19. Yüzyılın ortalarında daha önceden ortaya çıkmış siyasi ve sosyokültürel sebepler neticesinde devam eden batılılaşma sürecinin yükseköğrenim kültürüne etkileri, felsefe camiası üzerinden incelenmektedir. Osmanlı’nın son dönemlerinde Dârülfünûn adlı kurumda batılılaşma sürecinde ortaya çıkmış olan düşünürlerimizin ve müellifi oldukları eserlerin, üniversite reformu sonrası başka temeller üzerine kurulu farklı bir felsefî kültürü oluşturabilmek adına görmezden gelindiği ya da yok sayıldığı bilinmektedir. Aynı şekilde, Cumhuriyet sonrası Türkiye’sinde yapılan Üniversite Reformu neticesinde bu ‘yok sayılma’ya başkaldıran düşünürlerimizin de varlığı bilinmektedir. Bu çalışmada, Dârülfünûndan Üniversite kurumuna geçişle birlikte ortaya çıkan sorunlar, çatışmalar ele alınmakta, ayrıca özellikle İstanbul Üniversitesi Felsefe Bölümü’nden neşet eden Türk felsefe camiası ve kültürü incelenmektedir.