SINTEZA UNOR bis-TIOSEMICARBAZONE NOI ÎN BAZA 2,2’-[PROPANE-1,3-DIIL-bis-(OXI)]DIBENZALDEHIDEI CU POTENȚIAL BIOLOGIC - USM ADMIN (Studia Universitatis Moldaviae: Stiinte reale si ale naturii)
Cancerul este a doua cea mai frecventă cauză de deces. Nici un medicament cunoscut nu satisface 100% necesitățile industriei medicinale. Din aceste considerente mulți cercetători încearcă să sintetizeze molecule noi cu proprietăți anticancer. O clasă de compuși organici numită tiosemicarbazone manifestă un spectru larg de activități biologice utile, printre care cele anticancer și antimicrobiene. Unul din mecanismele posibile de acțiune anticancer a tiosemicarbazonelor este inhibarea topoizomerazei IIα. În acest articol este descrisă procedura de sinteză a unor bis-tiosemicarbazone noi. Potențialul lor de inhibiare a topoizomerazei IIα a fost estimat cu ajutorul metodei de andocare moleculară. Cuvinte-cheie: bis-thiosemicarbazone, inhibitori de topoizomeraza II, activitate anticanceroasă, andocare moleculară.