TEDARİK ZİNCİRİNDE BİLGİ ÇARPITMASININ ETKİSİ: KIRBAÇ ETKİSİ - Turan Paksoy; Esra Keskin (Selçuk Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü Dergisi)
Tedarik zinciri üyeleri birbiriyle sürekli etkileşim halindedir. Tedarik zincirinde bilginin paylaşımında ortaya çıkan aksaklıklar zincirde aksamalara ve verimsizliklere neden olur; aşırıstok yatırımlarıortaya çıkar, abartılısiparişseviyeleri ve maliyetlerin yükselmesine neden olan talep dalgalanmalarıoluşur. Bu çalışmada, tedarik zincirinde bilgi çarpıtmasının ortaya çıkardığıetkiler, kırbaç etkisi olarak adlandırılan bu durumun işletmelerde oluşturduğu olumsuzluklar ve çözüm yöntemleri ele alınmıştır.