Sprawozdanie z seminarium naukowego „Władztwo gminy w zakresie opłat lokalnych – aspekty ustrojowe i daninowe” - Małgorzata Ofiarska (Studia Administracyjne)
14 grudnia 2023 r. zorganizowano na Wydziale Prawa i Administracji Uniwersytetu Szczecińskiego, w formie hybrydowej, seminarium naukowe pt. Władztwo gminy w zakresie opłat lokalnych – aspekty ustrojowe i daninowe. Intencją organizatorów seminarium naukowego była prezentacja wieloaspektowości władztwa gminy w zakresie wybranych opłat lokalnych stanowiących wydajne źródła dochodów własnych gmin. Przedstawiono uwarunkowania ustrojowe, finansowoprawne oraz administracyjne w celu eksplikacji istoty i zakresu władztwa gminy oraz dopuszczalnych instrumentów umożliwiających jego legalne stosowanie. Prof. dr hab. Jadwiga Glumińska-Pawlic (Uniwersytet Śląski w Katowicach) przedstawiła referat pt. Opłata za gospodarowanie odpadami komunalnymi. Dr hab. Bogumił Pahl, prof. UWM wygłosił referat pt. Różnicowanie wysokości stawek opłaty targowej w teorii i praktyce. Dr Dawid Czesyk (Uniwersytet Szczeciński, Regionalna Izba Obrachunkowa w Szczecinie) przedstawił wystąpienie nt. Zwolnień przedmiotowych w wybranych opłatach lokalnych w kontekście samodzielności daninowej gminy – według stanu de lege lata i postulatów de lege ferenda. Wystąpieniom towarzyszyła dyskusja.