Ureditev področja političnih strank v Avstriji - Mik Strmecki (Central European Public Administration Review)
Namen članka je podati kratko analizo glavnih značilnosti avstrijske ureditve področja političnih strank v primerjavi s povojno nemško ureditvijo. V Avstriji politične stranke v ustavi niso posebej opredeljene, ker ustava ne vsebuje posebnega člena o njih. Za razliko od nemškega ustavnega pristopa k zadevni ureditvi, po katerem je prišlo do izrecne konstitucionalizacije političnih strank v 21. členu nemške ustave, v Avstriji do tega ni nikoli prišlo. Specifičnost avstrijske ureditve je tudi v tem, da področni zakon o političnih strankah nima nobene določbe, ki bi se nanašala na notranjo organizacijo politične stranke ter nasploh ničesar ne določa glede zagotavljanja znotrajstrankarske demokracije v njih. Razliko med nemško in avstrijsko ureditvijo področja političnih strank je mogoče pripisati razliki v izhodišču obeh tipov demokracije.