Öğrencilerin Matematik Dersine İlişkin Değerlendirme Tercihleri - Ayten Pınar Bal (Selçuk Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü Dergisi)
Bu araştırma, öğrencilerin matematik dersindeki değerlendirme tercihlerini belirlemek amacıyla yapılmıştarama modelinde betimsel bir çalışmadır. Araştırmanın örneklemini, Çukurova Üniversitesi Bilgisayar ve Öğretim Teknolojileri Bölümü ile Sınıf Öğretmenliği Anabilim Dalı’nda okuyan 677 öğrenci oluşturmuştur. Veri toplama aracıolarak Birenbaum 1994 tarafından geliştirilen ve Türkçe formun dil eşdeğerliği, geçerliği ve güvenirliği Gülbahar Büyüköztürk 2008 tarafından yapılan “Değerlendirme Tercihleri Ölçeği” kullanılmıştır. Verilerin çözümlenmesinde betimsel istatistikler, bağımsız gruplar t-testi, tek yönlü varyans analizi, Kruskal Wallis ve Mann Whitney-U teknikleri kullanılmıştır. Araştırmanın sonucunda, öğrencilerin değerlendirmeye hazırlık aşamasında bilgi istedikleri ve bilişsel süreçleri ortaya koyacak nitelikte ölçme araçlarınıtercih ettikleri bulgusuna ulaşılmıştır. Buna göre, matematik dersi kapsamında değerlendirme yapılırken öğretim döneminin başında nasıl değerlendirilme yapılacağıkonusunda öğrencilere gerekli yönergelerin verilmesi önerilebilir.