Аналіз можливостей створення безпілотного літального апарату для радіаційного моніторингу - Володимир Паламарчук; Олександр Пилипенко (Challenges and Issues of Modern Science)
Мета. Це дослідження спрямоване на аналіз можливостей розробки безпілотного літального апарату (БПЛА), спеціально призначеного для вимірювання рівнів радіації. Такий БПЛА сприятиме підвищенню безпеки та надасть важливі дані в ситуаціях, де присутність людини є неможливою або небезпечною. Дизайн / Метод / Підхід. У дослідженні використовувалася комбінація технічного аналізу компонентів дрона та моделювання конструкції БПЛА. Було оцінено різні елементи, зокрема ємність акумулятора, розподіл ваги, інтеграцію сенсорів, щоб визначити їх придатність для створення дрона для радіаційного моніторингу. Результати. За допомогою детального аналізу існуючих компонентів дронів було оцінено потенціал створення спеціалізованого БПЛА для виявлення радіації. Ключові висновки вказують на те, що сучасні технології здатні підтримати розробку дрона, який може точно вимірювати і передавати дані про радіацію в режимі реального часу. Теоретичне значення. Було розроблено теоретичну модель дрона, спрямовану на покращення збору та обробки даних про радіацію. Це може мати значні наслідки для майбутніх наукових досліджень у сфері автоматизованого екологічного моніторингу, особливо в зонах підвищеного ризику. Практичне значення. Розробка такого БПЛА є важливою для забезпечення радіаційної безпеки, а також для регулярного моніторингу рівнів радіації на полігонах, у промислових зонах та інших екологічно чутливих локаціях. Це підвищить швидкість реагування та зменшить ризики для здоров'я людини. Оригінальність / Цінність. Ця стаття пропонує інноваційний підхід через інтеграцію технологій автоматизованого збору даних у БПЛА, що значно підвищує ефективність та охоплення радіаційного моніторингу, особливо в зонах, до яких важко або небезпечно дістатися людині. Обмеження дослідження / Майбутні дослідження. Обмеження дослідження стосуються конкретних моделей сенсорів, які можуть бути непридатними для всіх можливих конфігурацій БПЛА. Подальші дослідження будуть зосереджені на вивченні альтернативних технологій. Тип статті. Прикладне дослідження.