Beyond the center: Sciences in Central and Eastern Europe and their histories An interview with Professor Michael Gordin conducted by Jan Surman - Michael Gordin; Jan Surman (Studia Historiae Scientiarum)
Co wyróżnia nauki w Europie Środkowo-Wschodniej? Z jakimi problemami konfrontują się historycy nauki piszący o tym regionie? Czy nauka ta różni się od nauki uprawianej w centrach i w jakim zakresie? Jak bardzo imperialna jest nauka reprezentantów nacji dominujących i niedominujących? To tylko niektóre tematy poruszone w rozmowie z Michaelem Gordinem z Princeton University, jednym z wiodących historyków nauki.