COVID-19 Pandemi Sürecinde Hemşirelerin Tükenmişlik Düzeylerinin Değerlendirilmesi - Seyhan Çerçi; Ece Uysal Kasap; Sümeyye Nur Kopuz; Nergis Özdal; Mehmet İkbal Balkan; Tülay Agit Akdoğan (Güncel Hemşirelik Araştırmaları Dergisi)
Amaç: Bu araştırmada, COVİD-19 pandemi sürecinde aktif hizmet veren hemşirelerin tükenmişlik düzeylerini belirlemek amaçlandı. Yöntem: Tanımlayıcı tipteki bu araştırmanın evrenini, İstanbul'da bir şehir hastanesinde görev yapan hemşireler (N:736), örneklemini ise araştırmaya katılmayı kabul eden 198 hemşire oluşturdu. Araştırma verileri, Kişisel Bilgi Formu ve Maslach Tükenmişlik Ölçeği ile toplandı, frekans, ortalama, bağımsız gruplarda t testi, tek yönlü ANOVA ve post-hoc testler ile değerlendirildi. Bulgular: Hemşirelerin Maslach Tükenmişlik Ölçeği toplam puan ortalaması 62,33±12,23, alt boyutlarından duygusal tükenme, duyarsızlaşma ve kişisel başarı ortalamaları sırasıyla 29,49±7,63; 13,02±3,98; 19,82±4,19 olarak belirlendi. Erkek hemşireler ile kıyaslandığında kadınların duygusal tükenme düzeyleri anlamlı olarak daha yüksek bulundu (t=2,125; p=,035). Pandemi kliniklerde çalışan hemşireler ile kıyaslandığında diğer kliniklerde çalışan hemşirelerin kişisel başarı düzeyleri anlamlı olarak yüksekti (t=2,147; p=,033). COVİD-19 tanılı hasta ile temas eden hemşirelerin duygusal tükenme düzeyleri de temas etmeyenlere göre anlamlı olarak daha yüksekti (t=2,040; p=,043). Uygulamada Kullanım: Hemşirelerin tükenmişlik düzeyleri duygusal tükenme, duyarsızlaşma ve kişisel başarı alt boyutlarında yüksek bulundu, cinsiyet, klinik ve enfekte hastayla temas durumuna göre ölçek puan ortalamaları arasında anlamlı farklılıklar tespit edildi. Artan iş yükü, belirsizliğin hakim oluşu, meslektaşların kaybı, aileden uzak yaşam gibi hususlar yüzünden hemşirelerin tükenmişlik düzeyi yüksektir. Salgının ön saflarında mücadele eden sağlık sisteminin bel kemiği olan hemşirelerin desteklenmesi gerektiği söylenebilir.