DOĞRUDAN YABANCI YATIRIMLAR VE KİRLİLİK SIĞINAĞI HİPOTEZİ - Metin Yıldırım; Mehmet Akif Destek; Ferda Nakıpoğlu Özsoy (Cumhuriyet Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Dergisi)
Buçalışma, Türkiye’de kirlilik sığınağı hipotezinin geçerliliğini 1974-2013dönemi için incelemeyi amaçlamaktadır. Söz konusu amaç doğrultusunda, kişi başıkarbondioksit emisyonu, kişi başı reel GSYH, kişi başı enerji tüketimi ve kişibaşı doğrudan yabancı yatırımlar arasındaki ilişki, ARDL sınır testi yaklaşımıve VECM Granger nedensellik yöntemi aracılığıyla incelenmiştir. ARDL testi sonucundaartan reel GSYH ve enerji tüketiminin çevresel kirliliği arttırdığı bulgusunaulaşılmıştır. Buna karşın, doğrudan yabancı yatırımlardaki artışın belirli birdüzeye kadar karbondioksit emisyonunu arttırdığı görülmüştür. Belirli birdüzeyden sonra ise doğrudan yatırımlardaki artış çevre kirliliğiniazaltmaktadır. Ayrıca, VECM Granger nedensellik testi sonuçlarına göre, uzundönemde çevre kirliliği, reel GSYH, enerji tüketimi ve doğrudan yabancıyatırımlar arasında çift yönlü nedensellik ilişkisinin geçerli olduğu bulgusunaulaşılmıştır.