Türk İflâs Hukukunda Tasfiye Masrafları Bağlamında İflâs Tasfiyesinin Akıbetinin Belirlenmesi - Yakup Oruç; Furkan Bilge (Sakarya Üniversitesi Hukuk Fakültesi Dergisi/Sakarya Hukuk Dergisi)
Bu çalışmanın konusunu; iflâs dairesinin iflâsın açıldığının kendisine bildirilmesinden (İİK m. 166/1) itibaren iki ay içerisinde (İİK m. 208/3) tasfiyenin akıbetini belirlemeye yönelik yapacağı tasfiyenin başlangıç aşamasındaki işlemleri oluşturmaktadır. Tasfiyenin başlangıç aşamasındaki işlemleri; hazırlık, muhakeme ve karar aşaması şeklinde sınıflandırma yapılarak incelenmiştir. İflâs tasfiyesinin bu aşamasında yer alan işlemlerin tamamı iflâs dairesi tarafından yerine getirilir. İflâs dairesi ilk olarak müflisin malvarlığı unsurlarının defterini tutar; deftere kaydedilen malvarlığı unsurlarının tasfiyenin dışına çıkartılmasını önlemek adına lüzumlu muhafaza tedbirlerini alır. Ardından iflâs dairesi, mevcudat defterine kaydettiği ve elinin altında bulundurduğu malvarlığı unsurlarının tasfiyeye konu olup olamayacağını değerlendirir. Bu yönde yapılan değerlendirme tasfiyenin akıbetini belirleme noktasında önem taşımaktadır. Zira tasfiyenin akıbetini belirlemekle görevli olan iflâs dairesi, tasfiyeye konu olabileceğini düşündüğü malvarlığı unsurlarının değerini hem adi tasfiye hem de basit tasfiye masraflarının karşılanıp karşılanmayacağını belirleyebilmek adına hesaplamada ayrı ayrı göz önünde bulundurmak durumundadır. Hesaplama yapılabilmesi için de somut tasfiye dosyası kapsamında tasfiye masraflarının ortaya konulması gerekir. Çalışmamızda iflâs dairesi tarafından tasfiyenin başlangıç aşamasındaki iflâs masasının aktif malvarlığı unsurlarının değeri ile tasfiye masraflarının muhasebesinin yapılması suretiyle tasfiyenin akıbetine karar verilmesi irdelenmiştir.