Muhasebe Meslek Mensuplarının Vergi Kavramına İlişkin Değerlendirmeleri - Oğuzhan Çarıkçı; Zehra Kilinç (İşletme Bilimi Dergisi)
Bu çalışmanın amacı, Isparta ilinde mesleğini icra eden muhasebe meslek mensuplarının vergi konusundaki bakış açılarını incelemektir. Araştırmada, çalışmanın bulguları nitel araştırma yöntemlerinden yüz yüze görüşme tekniği ve olgubilim deseni kullanılarak elde edilmiştir. Katılımcıların belirlenmesinde kartopu örnekleme yöntemi kullanılmış, katılımcıların görüş ve beyanlarında tekrarlar görülmeye başlandığında araştırmaya dair görüşmeler sonlandırılmıştır. Bu bağlamda çalışmada 28 katılımcının görüşüne başvurulmuştur. Yapılan görüşmelerde muhasebe meslek mensuplarından “Vergi Algısı” kavramına dair değerlendirmelerde bulunmaları istenmiştir. Araştırma sonucunda vergi ile ilgili devlet politikalarının değerlendirilmesi, meslek mensuplarını ve mükelleflerinin yaklaşımlarının ne yönde olduğunun tespiti sağlanmaya çalışılmıştır. Bu bağlamda, muhasebe meslek mensupları muhasebe mesleğine dair faaliyetleri topluma bilgi sağlamak olarak görüldüğü, mevcut durumda vergi politika ve uygulamalarının çok sık değiştirildiği bu durumunda sisteme zarar verdiği düşünülmektedir. Muhasebe meslek mensupları toplumda vergi bilincinin oluşturulmasına dair çalışmalar yapılmasının önemli olduğunu düşünmekte ve vergi toplanması hususunda muhasebe meslek mensuplarının yapmış olduğu aracılık faaliyetlerinin mesleğe nispeten zarar verdiği, bu durumun beraberinde bir itibar sorununa yol açtığı düşünülmektedir.