Приведення законодавства України щодо управління небезпечними відходами у відповідність з вимогами права Європейського Союзу - S. O. Synchanskyy (Науковий вісник Ужгородського національного університету. Серія Право)
Стаття присвячена комплексному аналізу розвитку законодавчої бази України у сфері управління небезпечними відходами, розглянутої через призму її гармонізації з вимогами європейського права, що набуває особливої актуальності в контексті розпочатого переговорного процесу Україна-Європейський Союз у червні 2024 року. У роботі простежується еволюція національного законодавства України від ухвалення Закону України «Про відходи» 1998 року до прийняття нового Закону «Про управління відходами» 2022 року, з точки зору врахування ключових положень актів ЄС у відповідній сфері. Проаналізовані ключові директиви ЄС, з якими Україна згідно з acquis communautaire має привести у відповідність своє національне законодавство про управління небезпечними відходами з вимогами права ЄС. Здійснено порівняльний аналіз українського законодавства та правових актів ЄС у сфері управління небезпечними відходами, зокрема Директиви 2008/98/ЄС про відходи, Директиви 2012/19/ЄС про відходи електричного та електронного обладнання, Директиви 1999/31/ЄС про захоронення відходів та Директиви 2006/66/ЄС про батареї та акумулятори.