Моделювання лідерського потенціалу фахівця - Олексій Шевяков (Challenges and Issues of Modern Science)
Підтримка як сфера практичної діяльності провідних спеціалістів ще не зовсім чітко визначена, і, більше того, існує широко поширена думка, що така сфера взагалі не існує, що завдання психологів - не підтримувати розвиток систем діяльності, а лише надавати психологічну підтримку для процесу управління. До речі, розвиток сучасної управлінської психології як сфери на перетині психології і управління розкрив прогалини та протиріччя в стандартних моделях розвитку особистості спеціаліста. Останнє зокрема пояснює відсталість деяких країн у цьому плані. Дослідження наслідків обмеженої раціональності, соціальних уподобань та відсутності самоконтролю в ситуації розвитку показали, що людські риси систематично впливають на управлінські рішення, а також на результати діяльності. У постіндустріальну еру необхідно виявити вплив психологічного (зокрема, лідерства) потенціалу сучасного спеціаліста ("палкого духу") на національну гідність. Лідер - це людина, яка хоче не тільки знайти себе в житті, але й реалізувати себе в ньому: повністю, вичерпно використовуючи свій внутрішній потенціал. Виникає питання щодо психологічної підтримки розвитку соціотехнічних систем діяльності, насамперед у системі управління проектами. Наукова база професійної управлінської психології ґрунтується на розвинених характеристиках і закономірностях. Практичне джерело використовується рядом діагностичних, експертних та інших працівників, які здатні досягти необхідної ефективності діяльності.