ABILITAREA JURIDICĂ ȘI ASISTENȚA JURIDICĂ GARANTATĂ DE STAT CA PREMIZE A REALIZĂRII DREPTURILOR ȘI LIBERTĂȚILOR FUNDAMENTALE - USM ADMIN; USM ADMIN (Studia Universitatis Moldaviae: Stiinte Sociale)
Informarea și abilitarea juridică semnifică formarea acelor deprinderi şi atitudini de a avea încredere şi de a valorifica protecția pe care o oferă legea. Un instrument eficient în acest sens este asistența juridică primară, inclusiv prin intermediul rețelei de parajuriști. Sistemul de asistență juridică garantată de stat contribuie la realizarea principiilor constituționale nu doar prin facilitarea accesului la justiție, dar și prin sensibilizarea comunităților/locuitorilor să înțeleagă că au anumite probleme de natură juridică; ajutor persoanelor să-și soluționeze problemele juridice individuale pe care le confruntă; mobilizarea membrilor comunității în vederea soluționării unor probleme comune; consolidarea respectului față de lege; educație juridică și civică a membrilor comunității; responsabilizarea exponenților puterii și mobilizarea autorităților publice în soluționarea problemelor comunității. Cuvinte-cheie: drepturi și libertăți fundamentale, abilitare juridică, asistență juridică primară, parajurist/ parajuristă.