BİREYSEL EMEKLİLİK SİSTEMİ FARKINDALIĞI: ÜNİVERSİTE ÖĞRENCİLERİNE YÖNELİK BİR ARAŞTIRMA - INDIVIDUAL PENSION SYSTEM AWARENESS: A RESEARCH ON UNIVERSITY STUDENTS Nazlıgül GÜLCAN - Nazlıgül Gülcan (Mehmet Akif Ersoy Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü Dergisi)
01.01.2013 tarihinden itibaren bireysel emeklilikhesabı bulunan bireylerin, yatırımda bulunduğu her katkı payı için %25 oranındadevlet katkısı alması; bireylerin Bireysel Emeklilik Sistemine olan talebiniarttırarak sigortacılık sektörünü daha da dinamikleştirmiştir. Mezuniyetsonrası bu dinamik ortamda yer almayı amaçlayan öğrencilerin Bireysel EmeklilikSistemi hakkında yeterli bilgi donanımına sahip olmaları gerektiği düşüncesiyle;yükseköğretimde önlisans düzeyinde öğrenim gören öğrencilerin BireyselEmeklilik Sistemi hakkındaki farkındalık düzeylerini tespit etmeye yönelik biraraştırma gerçekleştirilmiştir. Çalışmada; Mehmet Akif Ersoy Üniversitesinebağlı Meslek Yüksekokulların Bankacılık ve Sigortacılık Programı öğrencilerini kapsayananket çalışması yapılmıştır. Anket verilerinden elde edilen sonuçlara göre; sigortacılıkmesleğine ilgi düzeyi ve sigortacılık sektöründe çalışma isteği olan/olmayanöğrencilerin Bireysel Emeklilik Sistemi hakkındaki farkındalık düzeyleriarasında anlamlı bir farklılık olduğu; mezun olunan okul türü, öğrenim görülenokul, sınıf, öğretim türü, genel not ortalaması, sigortacılık sektöründeiş/staj tecrübesi olan/olmayan öğrencilerin Bireysel Emeklilik Sistemi hakkındaki farkındalık düzeyleri arasındaanlamlı bir farklılık olmadığı sonucuna ulaşılmıştır.