2017, 2018 ve 2021 MEB Yönetici Seçme Görevlendirme Yönetmeliklerinin Yöneticiliğe İlk Kez Görevlendirme Bağlamında Karşılaştırılması - Davut Atış; Engin Dilbaz (Anadolu Üniversitesi Eğitim Fakültesi dergisi)
Etkili bir okul yönetimini sağlamak ve okulda bulunan bireyleri belirlenmiş amaçlar doğrultusunda harekete geçirmek için okul yöneticisinin, sahip olduğu yasal gücün yanı sıra teknik, insani ve kavramsal boyutlarda kimi becerilere sahip olması beklenir. Okul yöneticilerinin; liyakate dayalı olarak, nesnel ölçütler aracılığıyla seçilmesi ve görevlendirilmesi etkili bir okul yönetimi açısından bir sorun alanıdır. Bu çalışmanın amacı Millî Eğitim Bakanlığına Bağlı Eğitim Kurumlarına Yönetici Görevlendirme Yönetmeliği (2017), Millî Eğitim Bakanlığı Eğitim Kurumlarına Yönetici Görevlendirme Yönetmeliği (2018) ve Millî Eğitim Bakanlığına Bağlı Eğitim Kurumlarına Yönetici Seçme ve Görevlendirme Yönetmeliği’nin (2021); eğitim kurumu müdürlerinin, müdür başyardımcılarının ve müdür yardımcılarının ilk defa görevlendirilme şartları ile usul ve esaslarını karşılaştırmaktır. Çalışma, doküman analizi türünde bir araştırmadır. Araştırmaya konu edilen üç yönetmelik yöneticiliğe ilk kez görevlendirme bağlamında karşılaştırılmıştır. Verilerin analizi betimsel analiz yöntemiyle gerçekleştirilmiştir. Sonuç olarak yönetmeliklerin; bürokratik sürece hâkim ve teknik yönü ağır basan bir yönetici tipinden öğretimsel lider profilinin öne çıkarıldığı bir anlayışa evrildiği gözlenmektedir. Bunun yanında 2021 yönetmeliğinde yazılı ve sözlü sınav ile değerlendirme formunun oransal ağırlıklarını içeren çok boyutlu bir değerlendirme modelinin görevlendirilmeye esas alındığı belirlenmiştir. Değerlendirmenin çok boyutlu oluşunun, kapsam ve yordama geçerliği ile güvenilirliği olumlu yönde etkileyeceği düşünülmektedir. 2021 yönetmeliğinde görevlendirmede eğitim yönetimi sertifikası şartı getirildiği görülmektedir. Ancak eğitim yönetimi alanında lisansüstü eğitim derecesine sahip adaylara eğitim yönetimi sertifikası konusunda muafiyet getirilmemesi önemli bir eksiklik olarak değerlendirilmektedir. Araştırma sonucunda bulgulara dayalı olarak yönetici görevlendirme konusuna ilişkin yönetici ve öğretmenlerin görüşlerine dayalı nicel ve nitel araştırmalar önerilmektedir.