I. Türk Tugayı’nın Kore Savaşı’na Gönderilme Süreci ve Yapılan Hazırlıklar - Betül Tekinsoy (Journal of Literature and Humanities)
II. Dünya Savaşı’nın ardından Soğuk Savaş sürecine giren dünya, önderliklerini ABD ve SSCB’nin yaptığı, Batı ve Doğu Bloğu olmak üzere iki kutuplu bir hal almıştır. Özellikle Sovyet tehlikesi nedeniyle yönünü Batı Bloğuna çeviren Türkiye’nin dış politikasında Kore Savaşı büyük önem arz etmiştir. Nitekim Türkiye, NATO’ya üye olmak ve başta ABD olmak üzere diğer batılı devletlerle müttefik olabilmek için Kore Savaşı’nı bir fırsat olarak görmüştür. Savaşa asker göndermek suretiyle barışı sağlama hususunda önemli bir vazifeyi yerine getiren Türkiye, Batı Bloğuna taraf olduğunu da açıkça göstermiştir. Çalışmamızda; BM emrine Kore’ye gönderilmesi kararlaştırılan I. Türk Tugayı’nın Ankara’da teşkilatlandırılması, kadroların oluşturulması ve askerlerin sağlık kontrolleri gibi hususlar üzerinde durulmuştur. Ayrıca Türk birliklerinin, silah, teçhizat ve malzemelerinin ikmali, geneli Ankara’daki okullarda olmak üzere birliklerdeki askerlerin eğitimi ve söz konusu birliklerin önce Etimesgut’tan İskenderun’a, sonrasında buradan Amerikan gemileri ile Kore’ye intikali hakkında bilgi verilmiştir. Bunun yanı sıra yaşanan aksaklıklar da değerlendirilmiştir. ATASE’nin Kore Harbi dosyasındaki arşiv vesikaları başta olmak üzere, telif-tetkik eserler ve süreli yayınlardan istifade edilmiştir.