Seramik restorasyonların mikrosızıntısı üzerine yüksek yoğunluklu LED işık kaynağı mesafesinin değerlendirilmesi - Özlem Kara; Ayşe Atay; Mehmet Esad Güven; Artur Ismatullaev; Aslıhan Üşümez (Selcuk Dental Journal)
Amaç: Rezin simanla yapıştırılmış IPS e.max Press slot kavite restorasyonlarının; iki farklı yüksek yoğunluklu LED ışık kaynağı ile ve 0 ve 9 mm uzaklıktan mikrosızıntılarının değerlendirilmesidir. Gereç ve Yöntemler: Bu çalışmada 48 adet çekilmiş insan premoları kullanılmıştır. Dişlerin aproksimal yüzeylerinde inley preparasyon seti (Komet, Germany) kullanılarak slot kaviteler oluşturulmuştur. IPS e.max Press (Ivoclar Vivadent AG, Liechtenstein) seramik inley restorasyonlar hazırlanmıştır. İki farklı LED ışık kaynağı yüksek güç yoğunluklu LED (HPIL; Demi Ultra) ve yüksek yoğunluklu LED (HIL; Valo Cordless) dual cure rezin simanı polimerize etmek için kullanılmıştır (NX3 Nexus, Kerr). Işık kaynağının ucu ile restorasyon arasındaki mesafe 0 ve 9 mm olarak ayarlanıp ve plastik halka kullanılarak kontrol edilmiştir. Dişler rastgele olarak 4 gruba ayrılmıştır. Grup 1: HPIL ışık kaynağı ile restorasyon arasında mesafe yok, Grup 2: HIL ışık kaynağı ile restorasyon arasında mesafe yok, Grup 3: HPIL şık kaynağı ile restorasyon arasında 9 mm mesafe bulunmakta, Grup 4: HIL ışık kaynağı ile restorasyon arasında 9 mm mesafe bulunmaktadır. Polimerizasyon işleminden sonra, örnekler 5 ve 55 ˚C arasında, her bir haznede 30 s kalacak şekilde 5000 termal siklusa tabi tutulmuştur. Örnekler tırnak cilasi ile kaplanmış, % 0.5’lik bazik fuksinde 24 saat bekletilmiş, dişler ikiye bölünmüş, stereomikroskop altında incelenmiş ve gingival marjindeki mikrosızıntı skorlanmıştır. Kruskal-Wallis ve Mann-Whitney U-tests kullanılarak istatistiksel analiz yapılmıştır. Bulgular: Çalışmanın sonucunda grup 1, 2 ve 3 arasında istatiksel bir fark gözlenmezken (p > 0.05), grup 4’ün mikrosızıntı değeri diğer tüm gruplardan daha yüksek bir değer göstermiştir (p < 0.05). Sonuçlar: Restorasyon yüzeyinden, HIL ışık kaynağının mesafesinin artması diş ve restorasyon arasında mikrosızıntının artmasıyla sonuçlanmıştır.