İHRACAT YAPAN KOBİ’LERİN İNSAN SERMAYESİ, ÖRGÜTSEL SERMAYE, DIŞSAL SERMAYE İLE İHRACAT PERFORMANSI İTİBARİYLE GRUPLANDIRILMASI - İlhami Yücel; Harun Yeniçeri (Selçuk Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü Dergisi)
Bu çalışmanın temel amacı, ihracat yapan küçük ve orta büyüklükteki işletmelerin ihracat performansı, insan sermeyesi, örgütsel sermaye ve bakımından benzerlik gösterip göstermediğini belirlemektir. Bu çalışmada veri ve bilgi toplayabilmek amacıyla posta ile anket yönteminden faydalanılmıştır. Anket formu oluşturulmadan önce konu ile ilgili gerekli literatür taramasıyapılmışve ihracat yapan KOBİyöneticileri ile görüşmeler yapılmıştır. Anket formuna son şekli verilmeden önce, ihracat yapan 20 küçük ve orta boy işletme ile pilot bir araştırma yapılmıştır. Örnek büyüklüğü 245 olarak gerçekleşmiştir. Araştırma hipotezini test edebilmek amacıyla hiyerarşik olmayan kümeleme analizi kullanılmıştır. Uygulanan analiz sonucunda ihracat yapan küçük ve orta büyüklükteki işletmelerin ihracat performansı, insan sermayesi, örgütsel sermaye ve dışsal sermaye itibariyle benzer üç alt kümeden oluştuklarıbelirlenmiştir.