İyatrojenik Sefalik Ven Psödoanevrizması: Olgu Sunumu - Ahmet Behram Sarı; Atike Tekeli Kunt (Sakarya Tıp Dergisi)
Venöz damar yolu açılması veya venöz kan alınması klinik işlemler arasında en sık yapılanı olmasına karşın, bu işlemler sonrası gelişen venöz psödoanevrizmalar oldukça nadir gelişen komplikasyonlardır. Bu yazıda sefalik ven psödoanevrizması nedeniyle opere edilen bir hasta sunulmuştur.Onbeş yıl önce sağ antekübital bölgeden kan alınması sonrasında bu bölgede şişlik gelişen ve son yıllarda şişliğin giderek büyüdüğünü belirten 53 yaşındaki kadın hasta kliniğimize başvurdu. Son dönemde şikayetlerine ağrı da eklenen hastanın yapılan muayenesinde sağ antekübital bölgede 2x3cm büyüklüğünde yumuşak kıvamlı kitle tespit edildi. Kitle üzerinde üfürüm yoktu. Yapılan venöz doppler incelemesinde bu bölgede trombüs tespit edildi. Cerrahi sırasında anevrizmanın sefalik venden kaynaklandığı gözlendi ve keseyi besleyen venler diseke edilerek kese çıkarıldı, sonrasında sefalik ven primer olarak onarıldı. Venöz anevrizmalar nadir görülen olgular olmakla beraber anamnezinde venöz girişim olan her hastanın ayırıcı tanıları içerisinde yer alması gerektiği düşünülmektedir.