İNFORMEL İLETİŞİMİN İŞ BECERİKLİLİĞİ ÜZERİNE ETKİSİNDE İYİMSERLİĞİN ARACILIK ROLÜ - Derya Güven; Hüseyin Çiçek; Şükriye Kılıç Aksoy (Mehmet Akif Ersoy Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi Dergisi)
Bu çalışmada informal iletişimin iş becerikliliğine etkisinde iyimserliğin aracılık rolü araştırılması amaçlanmıştır. Çalışmada Isparta’da faaliyet gösteren bir alışveriş merkezi çalışanlarına kolayda örnekleme yoluyla 84 kişiye anket uygulanmıştır. Veriler SPSS 25.0 Paket Programı kullanılarak analiz edilmiştir. Betimsel analizler, t-testi, anova, korelasyon, regresyon analizleri yapılmış ve SPSS Process Modülü ile Bootstrapp Regresyon analizi ile aracılık etkisine bakılmıştır. Yapılan analizlerin sonuçlarına göre; informal iletişimin iş becerikliliği üzerinde; informal iletişimin iyimserlik üzerinde ve iyimserliğin iş becerikliliği üzerinde anlamlı ve pozitif bir etkisi olduğu tespit edilmiştir. Çalışmanın konularını kapsayan informal iletişim, iş becerikliliği ve iyimserlik konuları başka çalışmalarda farklı konularla birlikte çalışılmış fakat çalışma bu üç konuyu birlikte kapsaması açısından özgün bir nitelik taşımaktadır. Çalışmanın sonucunda informal iletişimin iş becerikliliği üzerindeki etkisinde iyimserliğin aracılık rolü olduğu tespit edilmiştir.