ULUSLARARASI İLİŞKİLER DİSİPLİNİNDE DAVRANIŞSALCI PARADİGMANIN ANLAMI, KÖKENİVE ÇATIŞMA ÇÖZÜMLEMESİÖRNEĞİNDE DAVRANIŞSALCILIĞIN KATKISI - Erdem Özlük (Selçuk Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü Dergisi)
Uluslararası İlişkiler disiplini sosyal bilimlerdeki diğer disiplinlere göre oldukça yeni olmasına rağmen zengin bir teorik alt yapıya sahiptir. Disiplinin bir asırlık tarihinde patlak vermişüç büyük tartışma vardır. Bu tartışmalardan ikincisi olan Gelenekselcilik Davranışsalcılık tartışmasıdisipline hem özerlik kazandırmışhem de disiplinin daha bilimsel bir kılıfa bürünmesi anlamında önemli katkılarda bulunmuştur. Ancak ikinci büyük tartışmada Davranışsalcılığın oynadığırol özellikle Türkçe literatürde hep ihmal edilmişve bu konuda genişçaplıçalışmalar yapılmamıştır. Disiplinde metodolojik bir devrim gerçekleştirerek disipline özerkliğini kazandıran, dışpolitika analizi başta olmak üzere, karar alma yaklaşımı, oyun teorileri, sistem yaklaşımı, içerik analizi, veri derleme/toplama, simülasyon ve daha birçok başlıkta epistemik ve metodolojik açılımlar sağlamışolan Davranışsalcılığın en büyük katkılarından biri de çatışma çözümlemesidir. Bir savaşın ürünü olan disiplinin en temel kaygısı, benzer savaşve çatışmalarıönlemektir. Davranışsalcıparadigmanın ışığıaltında, geleneksel yol ve yöntemlerin dışında alternatif bir bakışaçısıile çatışma çözümlemesi çalışmaları1950’lerin başından bugüne değin disiplinin en gözde alanlarından biri olmuştur.