Geleneğin Yenilenmesi: Minyatür, Bakış ve Farklı Görme Rejimleri Bağlamında “Fatih Portreleri” Çözümlenmesi - Aslıhan Tonguç (Skad)
Bu çalışma farklı kültürlerden doğan farklı bakış açılarının oluşturduğugörme rejimlerini karşılaştırmaktadır. Doğrusal perspektif, bakışı merkezekonumlandırarak yeni simgesel biçimler üretirken aynı zamanda bir kültür tekniği de yaratmıştır. Buçalışmada süreç, bu tekniğin bir diğeri olan minyatür ile karşılaştırılmasıyoluyla tartışılacaktır. Geleneksel dünyaya ait olan minyatür önemperspektifiyle birlikte tanımlanabilir ve bu bakımdan doğrusal perspektiflebirçok yönden karşıtlık içermektedir. Çalışmada; biri Nakkaş Sinan Bey’e,diğeri Gentile Bellini’ye ait olan iki ayrı Fatih Sultan Mehmed portresiseçilmiştir, portreler göstergebilim yöntemi ile çözümlenmektedir. İki kültürünbakış açısıyla konumlandırılan figür olarak padişahın temsillerine yalnızcakonumlanışıyla değil, aynı zamanda kullanılan süslemelerle de yaklaşılacaktır.