Travma sonucu santral dişlerde gelişen ekstrüzyon yaralanması ve tedavisi: Olgu sunumu - Nazlı Özge Yanar (Selcuk Dental Journal)
Kavga, düşme, trafik kazası, spor yaralanmaları ve oyun kazaları gibi çeşitli travmalara bağlı olarak sıklıkla dentoalveolar yaralanmalar gelişir. Dentoalveolar yaralanmalar, ya doğrudan dişlere gelen travma sonucu ya da dolaylı olarak meydana gelebilir. Bu vakalara genellikle ağız çevresi yumuşak doku yaralanmaları da eşlik eder. Daimi dişlerin travmatik yaralanmaları, genellikle çocuk ve genç erişkinlerde görülmekte ve en sık olarak üst kesici dişlerde ortaya çıktığı bildirilmektedir. Bu vakalarda dişin çekilmeden sağlıklı bir fonksiyon, fonasyon ve estetik sağlayarak ağızda devamlılığı istenir. Doğru bir teşhis, tedavi planlaması ve takip; olumlu bir tedavi sonucu elde edilmesi açısından önemlidir.