Akitaniera, Euskara Batu Zaharra eta euskararen biziraupena. Zer gertatu zen “mende ilunetan”? - Mikel Martínez Areta (Anuario del Seminario de Filología Vasca "Julio de Urquijo")
Mitxelenak (1981) euskalki guztiek abiapuntua v.-vi. mendeetan kokatu beharreko éuscaro batean zutela proposatu zuenetik, oparoa izan da EBZ honen ezaugarriak berreraikitzen jardun duten ekarpenak. Lan honetan, Hualderen (2015: 131) diagrama ezagunetik abiatuz, auzi honen kanpoko aspektuei ekingo zaie. Elementu historikoen eta linguistikoen korrelazioen bidez, EBZa eta MEZa prozesu historikoekiko loturak ezartzeko saio bat egingo da. EBZa eta akitanieraren arteko harremana ere eztabaidatuko da.