Seydişehir ile Beyşehir’in İklimlerinin Karşılaştırılması - Sabahattin Sarı; Nuri İnan (Selçuk Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü Dergisi)
Beyşehir ile Seydişehir, Konya’nın güneybatısında ve Beyşehir-Suğla tektonik oluğu üzerinde yer alır. Bu merkezlerin de içinde bulunduğu alanlar, Akdeniz makro klimasıdâhilindedir. Ancak araştırma sahasında artan yükselti, karasallık ve hava kütlelerinin tesir derecelerindeki farklılıklar, karakteristik Akdeniz İklimi’nin buralarda değişmesine yol açmıştır. Akdeniz yağışrejiminin büyük ölçüde korunduğu, ancak yükselti nedeniyle sıcaklığın düştüğü Seydişehir’de, Akdeniz Dağ İklimi; Akdeniz tesirleri ile karasal tesirlerin birlikte etkili olduğu Beyşehir’de ise Karasal-Akdeniz Geçiş İklimi hüküm sürmektedir. Yıllık ortalama sıcaklık Seydişehir’de, 11.8 °C ve Beyşehir’de, 10.8 °C’dir. Don olaylıgün sayısıise Seydişehir’de 81.9; Beyşehir’de 96.9 günü bulur. Yıllık ortalama yağışmiktarı, Seydişehir’de 750.3 mm iken, Beyşehir’de 495.7 mm’dir. Akdeniz tesirinin daha kuvvetli olduğu Seydişehir’de, yıllık yağışın % 46.9’u kışmevsimindedir. Beyşehir’de ise kışmevsimindeki yağışoranı% 38.3’tür. Her iki merkezde de yağışlar kışmevsiminde genellikle kar, diğer mevsimlerde yağmur şeklindedir. Kar yağışlıgün sayısı, Seydişehir’de 29.9 gün iken, Beyşehir’de 23.2 gündür. Seydişehir’de toprak, 45.1 gün, Beyşehir’de ise 43.6 gün karla örtülüdür. Rüzgâr istikametleri dağların uzanışyönüne paraleldir. Hâkim rüzgâr yönleri, Seydişehir’de NW-SE ve Beyşehir’de NE-SW’dir. Erinç 1965 , Thornthwaite 1948 , Köppen 1928 ve De Martonne-Gottmann 1942 iklim tasnifleri, Seydişehir’in Beyşehir’den daha nemli olduğunu göstermektedir. Kaynakların doğru ve verimli kullanımıaçısından bu iki merkezin özellikle yağışmiktar ve rejimlerinde ortaya çıkan farklılıkların dikkate alınmasıgerekir. Çalışma sahasının iklim özelliklerini incelemek için, Seydişehir ve Beyşehir’e ait iklim elemanlarının meteorolojik verilerinden 2007 yararlanılmıştır. Ayrıca saha ile alakalıdaha önceki çalışmalara da başvurulmuştur. Çalışmada kullanılan haritalar, mapinfo 9.5 programıile çizilmiştir.