DIŞ BORÇ, İÇ BORÇ VE EKONOMİK BÜYÜME ARASINDAKİ İLİŞKİ: BRICS-TM ÜLKELERİ ÜZERİNE AMPİRİK BİR ANALİZ - THE RELATIONSHIP BETWEEN EXTERNAL DEBT, INTERNAL DEBT AND ECONOMIC GROWTH: AN EMPIRICAL ANALYSIS ON BRICS-TM COUNTRIES - Mehmet Vahit Eren (Mehmet Akif Ersoy Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi Dergisi)
Özel kesim açığı, bütçe açığı ve cari açık, iç ve dış borçlanmanın temel nedenleri arasında yer almaktadır. Ülkelerin gelişmişlik farklarının azaltılmasında devlet piyasaya müdahale ederek, borçlanma yoluna gidebilmektedir. Bu nedenle, BRICS-TM ülkelerinin yüksek büyüme hızlarına sahip olmasında dış ve iç borçlanmanın varlığının araştırılması önem arz etmektedir. Bu çalışmanın amacı, BRICS-TM ülkelerinde 2000-2016 dönemine ait verilerle dış ve iç borç ile ekonomik büyüme arasındaki ilişkinin araştırılmasıdır. Araştırmanın ampirik analizi için panel veri analizi yöntemi kullanılmıştır. Analizden elde edilen bulgulara göre, dış ve iç borç ile ekonomik büyüme arasında eşbütünleşme ve nedensellik ilişkisi bulunamamıştır. Bu sonuçlar, BRICS-TM ülkelerinin yüksek büyüme oranlarına sahip olmasının iç ve dış borçlanma ile desteklenmediğini göstermektedir.